zaterdag 23 november 2013

Jezus op het slagveld tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1918

'Soldaat, kun je geen Engels spreken, wij zoeken Jezus'....... Dit gebeurde toen Duncan Campbell zijn Heer lag te prijzen met Psalm 103. Hij lag zwaar gewond, al bloedend in een veldhospitaal in het midden van de slag van Amiens in Noord Frankrijk (WO I 1918). Terwijl hij God loofde en prees kwam God Zelf daar neer midden in dat bloedbad. De Heilige Geest overtuigde bloedende en gewonde soldaten van zonden, gerechtigheid en oordeel. Dat was opwekking!

Duncan die op jonge leeftijd in Schotland werd bekeerd, moest zich ook inschrijven bij het leger om te gaan dienen in de Eerste Wereldoorlog. Hij werd opgeleid en getraind als mitrailleurschutter bij de 'Argyll and Sutherland Highlanders' en werd naar Frankrijk gestuurd. Zijn regiment was betrokken bij vele gevechten; ook bij die van Passchendaele in 1917, een massieve slachtpartij met onnoemelijk veel doden en gewonden (ongeveer 500.000 doden). 

De gewelddadigheid van het leven in het leger en het zinloze afslachten van elkaar op de slagvelden maakte Duncan (van binnen) ziek totdat hij het bijna niet meer kon dragen. Het was alleen het geloof in Christus dat hem door al die gruwelijkheden van die maanden heenhielp. 

Aan het einde van de oorlog werd hij overgeplaatst naar de cavalerie (de paarden toen nog). Hij nam deel aan de slag om Amiens waar hij ernstig 
gewond raakte. Terwijl hij op de grond lag, bereidde hij zich voor om zijn ziel in Gods hand te leggen echter toen trof hem een paardenhoef van een ruiter die meevocht in die veldslag. Hij schreeuwde het luid uit. Na de aanval kwam de ruiter, die Ducans' schreeuw had gehoord, terug, nam hem op zijn paard en bracht hem in veiligheid in het veldhospitaal.

Tijdens de rit op het paard dacht Duncan dat hij dood zou gaan. Hij sprak het gebed van MacCheyne uit: "Heere, maak mij zo heilig als een geredde zondaar kan zijn". Direct daarna ervoer hij dat een grote kracht hem optilde. 

Terwijl hij behandeld werd voor zijn verwondingen, begon een verpleegster te zingen in het Gaelic (Schots dialect): "Er is een fontein gevuld met bloed". Duncan reageerde door Psalm 103 te gaan zingen; ook in het Gaelic. Een vreemde stilte en vrede daalde op het hele veldhospitaal neer en verschillende van de gewonden soldaten werden diep overtuigd van hun zonden en vertrouwde zich aan Jezus toe. In zijn zwakheid prees Duncan God voor Zijn wonderlijke goedheid en ervoer een overweldigend verlangen om Gods kracht bij meer van deze gebeurtenissen van genade en glorie te zien. 

Dit is opwekking! Nee..... dit heeft niets te maken met de opwekkingsbundel, nee ...... dit heeft ook niets te maken met een festival. Maar het heeft alles te maken met wat Paulus zegt in zijn brief aan de Efeziers: "Daarom zegt Hij: ontwaakt gij die slaapt en staat op uit de doden en Christus zal over u lichten".

Vele wedergeboren Christenen (ik ook) verlangen naar een opwekking. De vraag is of wij de prijs willen betalen voor opwekking? Verlangen wij naar opwekking in ons eigen leven en ook in het leven van die grote menigten op de brede weg? Hebben wij die last van de kostbare zielen op ons hart liggen? Wat is dan de prijs die God van ons vraagt om opwekking te krijgen? 

De prijs? Kijk naar Jezus Die hele nachten besteedde om in gebed met Zijn Vader gemeenschap te hebben. Hebben wij dergelijke gebedsnachten (nog)? Kijk naar Hem op Golgotha waar Hij de prijs betaalde. Zijn wij bereid om te sterven aan ons zelf-leven, om onze levens op te offeren? Kijk naar de apostelen in de tien dagen voor de uitstorting van de Heilige Geest; zij waren in diep gebed.

De prijs heeft te maken met of wij op de hoge en heilige weg zijn; het heeft te maken met ons gebedsleven en het heeft alles te maken met een passie voor de verlorenen in deze wereld. 

Hebben wij die prijs al betaald voor de zielen op onze knieĆ«n? Hebben wij de kracht van de Heilige Geest al ontvangen om mensen naar Christus te zien komen door gehoorzaamheid aan de grote opdracht

Betaal de prijs en God zal je gebruiken om zielen naar Jezus te leiden!

Geschreven door Cees van Beek. Als u vragen heeft, mail gerust en aarzel niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten